fredag den 27. marts 2015

Særligt sensitiv - Guide til det gode liv

Særligt sensitiv

Forfatter:
Genre: Fagbog
Målgruppe: Særligt sensitive, unge og voksne
Udgiver: Rosinante & co.


Tak til Rosinante & co. for anmeldereksemplaret
















En personlig brugsbog, der beskriver styrken og udfordringerne i at være særligt sensitiv - med inspiration, opmuntring og masser af konkrete råd.

At være særligt sensitiv kan være en stor styrke. Det kræver bare, at man lærer, hvordan man passer godt på sig selv. Ulla Hinge Thomsen vejleder læseren i, hvordan man kan få det optimale ud af sin stærke sensitivitet. Bogen er spækket med gode råd til, hvordan man som særligt sensitiv bedst begår sig i sin hverdag, fra arbejdsliv til familie, kæresteforhold, forældreskab og venskaber.
  


Jeg er særligt sensitiv. Jeg har egentlig aldrig brudt mig om det ord - særlig. Måske fordi det klinger lidt for meget op af særling? Det er heller ikke fordi sensitiv ligefrem er det fedeste ord. Det er i hvert fald ikke noget man siger til folk, hej jeg er sensitiv. Så tænker man jo straks dårlige nerver eller Maude fra Matador ikke? Sådan er det bestemt ikke, men det betyder også at man bare kan det samme som andre. Så der er ingen vej udenom, selvom jeg da absolut mener at jeg må kunne lige så meget som alle andre, så er det et faktum at jeg til tider er lidt hæmmet af både under- og overstimuleringer. Heldigvis er det ikke noget jeg mærker så meget til, fordi jeg har været god til at finde en balance i mit liv.

Dog er der og har der været tidspunkter hvor jeg godt ville være bedre til nogle ting. Jeg har nemlig enormt svært ved at acceptere begrænsinger hos mig selv. Så i nød vender jeg selvfølgelig blikket mod en bog. Dengang var der ikke så meget information at hente, men jeg læste en bog af ‘stam’-moderen til begrebet særligt sensitiv, nemlig bogen ’særligt sensitive mennesker’ af Elaine N. Aron. Bogen bekræftede en lang række af mine fordomme og jeg følte på ingen måde at den hjalp mig. Jeg følte lidt bogen synes jeg bare måtte accepterer min tilværelse og helst tilpasse mit liv omkring min særligt sensitivitet. Suk. Jeg fik dog så rigelig bekræftet at jeg da helt sikkert var særligt sensitiv, og at det da virkelig var noget møj. Jeg kunne tage nogle enkelte aha oplevelser med mig.

Senere har jeg læst en dansk bog, som jeg synes hjalp mig lidt mere, nemlig ‘Er du også særligt sensitiv’ af Susanne Møberg, men jeg følte stadig ikke jeg fandt de svar jeg søgte. Da jeg så så at Ulla Hinge Thomsen har udgivet en bog, med undertitlen Guide til det gode liv, blev jeg staks super opmærksom. Det virker nemlig ikke som om Ulla Hinge Thomsen er en af dem der vil nøjes, ligesom mig selv. Og som jeg lidt følte var svaret hos de andre. Så den måtte jeg læse.

Ulla Hinge Thomsen er min helt. Hun får ikke særligt sensitiv til at lyde som en diagnose eller et prædikat, og selvom hun på ingen måde kan komme med en mirakelkur, så kommer hun med masser af forståelse, forslag og aha-oplevelser. Hun er vanvittig god til at beskrive den positive sider ved at være særlig sensitiv, og hun perspektivere det på sådan en måde, at jeg faktisk ender med at føle, at jeg da absolut ikke vil være helt normal alligevel. Jeg vil 100% være særligt sensitiv, på trods af under- eller overstimuleringer og begrænsninger. Mange af de ting jeg værdsætter og er glad for ved mig selv, har rod i min særligt sensitivitet. Og de ting jeg ikke er så god til har jeg nu lært at se fra en anden side, f.eks. Nej det er rigtig jeg ikke er god til smalltalk, men jeg er til gengæld den veninde der er der 100%, lytter og forstår. Så ja måske skal jeg lige arbejde lidt mere på smalltalk delen, men derefter har jeg nemt ved at få dybe venskaber, hvorimod ikke sensitive mennesker har den modsatte udfordring. Så det er da guld værd at se det på den måde! Derfor er Ulla Hinge Thomsen min helt.

Samtidig gør hun klart at man jo er så meget mere end sin sensitivitet. Så selvfølgelig skal man ikke defineres sådan, men det er rart at være klar over hvor ens grænser går, og hvordan man kan undgå nogle ting på forhånd. Og andre gange bare tonse derudaf og så byde eftereffekten velkommen med en hel ny forståelse. Det var fedt at få følelsen af at, hey... vi er ikke anderledes, vi er som alle andre, men nogen har det bedst på en måde og andre har det bedst på en anden måde. Hvorfor, hvis der tages hensyn til ekstroverte, så skal der på ligefod tages hensyn til introverte og særligt sensitive. Som et citat fra bogen siger så fint:

"Mange af mine venner er særligt sensitive. Der er mennesker, der kan lide at tale og reflektere over verden, ligesom jeg kan. Med mine sensitive venner kan jeg sidde i sofaen i timevis og tale om livet. De andre har meget mere behov for handling - at vi går ud og hører musik ,bowler eller spiller kort - for de har brugt for mere stimulering for at kunne mærke sig selv. Men jeg har brug for begge dele"
Stine, 38 år

Bogen er skrevet i et dejligt sprog og selvom Ulla Hinge Thomsen selvfølgelig har nemmest ved at relatere til din egen type sensitivitet, så har hun lavet nok research til at hun kan dække dem alle - krydret med små tekster skrevet af andre særligt sensitive. Der er både noget at hente for kvinder, mænd, for dem med særligt sensitive børn, for dem der overvejer familie forøgelse og til dem der går op og ned af dem til dagligt, og gerne vil have et større indblik.

Ved du om du er særligt sensitiv? Hvordan finder man så ud af det, spørger du nok? Ja når man ved hvad det vil sige, så kan man rimelig hurtigt mærke efter hos en selv. Der findes også en masse forskellige tests, men mange af dem er ret snævre, så jeg vil forslå at kigge lidt på f.eks. Møbergs hjemmeside: http://moeberg.dk/, læse om det, og måske tage testen. Hvis det viser sig du er, eller nogen I din familie er, så anbefaler jeg på det kraftigste at læse den her bog! Den er guld!
SHARE:

2 kommentarer

  1. Rigtig fin anmeldelse. Den bog vil jeg smide på læselisten, tror jeg. Jeg er også særligt sensitiv. Og det har bestemt sine ulemper og fordele. Det er virkelig ærgerligt, at folk taler om det som om man fejler noget, når man er det, så jeg er bestemt nysgerrig efter at læse en bog, der (i følge din anmeldelse) virker til at være mere open minded og forstående omkring det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har heldigvis ikke rigtig oplevet den type reaktion ved folk, men jeg kunne godt forestille mig folk reagere sådan, fordi de ikke er klogere. Ja den her bog er enorm god til at fortælle hvor heldige vi er, og det kan vi nok godt have brug for at blive overbevidst om engang imellem. :0)

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig