fredag den 6. maj 2016

Tanker om mit hjemmebibliotek #2 – opdeling af bøger 
Det helt store spørgsmål når man skal flytte sine bøger fra et rum til et andet, har vist sig at være: ’Hvordan skal bøgerne stå?’

Det er nærmest det store spørgsmål for enhver bogsamler, som om at der kun findes en perfekt måde at opstille sine bøger på. At den facit vil sætte prikken over i’et på samlingen. Det er dog utrolig individuelt hvordan vi føler at vores bøger står mest logisk. Og se her er det sjove paradoks, for føler og logik hænger ikke altid så godt sammen. Herhjemme bliver det kaldt for Karin-logik – altså noget der faktisk ikke er særlig logisk for andre, men som giver fuldstændig mening for mig. 

Jeg tror der findes tre hovedgrupper:

Den mest logiske opbygger biblioteket efter alfabetisk orden, skønlitteratur for sig og faglitteratur for sig.

Æstetikeren opbygger biblioteket efter farveorden, fordi det er det smukkeste, det mest rolige for øjet.

Den tredje gruppe og den jeg tror der er flest af er dem der opdeler efter deres yndlingsbøger. Altså efter hvilke bøger der betyder mest for dem.

Jeg er nok som de fleste en blanding af alle tre på en gang. Hvilket kan virke ganske rodet for andre jeg prøver at forklare mit system, men for mig giver det fuldstændig mening.

Jeg har valgt at opdele biblioteket efter følgende overordnede kategorier:

Skønlitteratur for voksne

Skønlitteratur for YA

Harry Potter

Biografier

Bøger jeg selv har designet

Faglitteratur

Film, tv-serier og computerspil

 
Under skønlitteratur for voksne har jeg yderligere inddelt i nogle kategorier – klassikere, historiske romaner, krimier, kærlighedsromaner, graphic novels og fantasy. Inden for hvert kategori står de bøger jeg holder mest af først og herefter bliver de sat lidt tilfældigt. Altid efter serieorden, men ellers efter hvordan jeg synes om dem, og hvis ikke jeg har læst dem står de enten efter højde eller efter farve. Så den æstetiske del er nok altid den sidste jeg vælger.

Skønlitteratur for YA har jeg inddelt igen lidt anderledes. Jeg har hovedsageligt opdelt efter fantasy og realisme. Herunder har jeg opdelt realisme efter hvilke jeg synes bedst om, og så har jeg en hylde med ulæste bøger, og derefter kommer resten. Under fantasy gør jeg det samme, her har jeg dog en ekstra hylde der er dedikeret til de bedste danske fantasy bøger. Her står bl.a. Spektrum serien og Morika serien.

Harry Potter har fået en lille reol for sig. En lille hyldest for sig selv. Her har jeg tilmed pyntet med en masse Harry Potter merch. som jeg har købt. Plus her står også faglitteratur om Harry Potter og filmene, samt J.K. Rowlings andre bøger.

Biografier har fået en lille reol for sig. Før stod de i alfabetisk orden, men nu står de nærmere efter hvilke bøger jeg synes bedst om.

Bøger jeg selv har designet har fået en række reol plads under vores hjørnevindue. Her står alt, i alle genre, børnebøger, ungdomsbøger, faglitteratur og voksen romaner. Fælles for dem er at det er bøger jeg har opsat eller designet. De står i rækkefølge efter hvornår jeg har lavet dem, og på den måde fungerer de samtidig som en slags arkiv.

Faglitteratur har jeg også en del af. Så her står de også indelt i kategorier – de største kategorier er: kogebøger, skønhed og mode, historie, bøger om at skrive, bøger om design.

Sidst men ikke mindst har jeg fyldt to reoler med film, tv-serier og computerspil. Og inden for hver af de tre kategorier står de i alfabetisk rækkefølge. Før stod de efter genre, men det var ikke altid lige logisk, fordi film ofte er flere genre på en gang.Så alt i alt opdeler jeg først ud fra kategorier, dernæst efter hvilke bøger jeg holder mest af, og de sidste bøger bliver sat efter højde eller farve. Så jeg er rundt om alle tre opdelinger, og får dannet mit eget system som kun jeg måske synes er logisk. Karin-logik.
SHARE:

6 kommentarer

 1. Åh, det ser ud til at være det skønneste bibliotek, du har fået dig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er selv helt tosset med det. Jeg fatter ikke jeg ikke satte bøgerne ind i stuen for længst. :0)

   Slet
 2. Jeg tror vi hver især har vores egen logik, jeg skal også snart til at indrette mit lille bibliotek, og jeg har stadig ikke helt fundet ud af hvordan jeg skal kategorisere mine bøger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det er faktisk også lidt en videnskab, men du skal nok få dannet din helt egen logik. :0)

   Slet
 3. Det vigtigste er jo bare at det giver mening for dig - fint ser det i hvert fald ud! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, ja præcis. Jeg er i hvert fald aldrig i tvivl om hvor jeg skal finde den bog jeg søger. :0)

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig