onsdag den 3. april 2019

The Bear and the Nightingale


The Bear and the Nightingale

Forfatter: Katherine Arden
Serie: Winternight Trilogy #1
Målgruppe: YA og opefter
Genre: Fantasy - genfortælling af russisk folklore

Bogen fås endnu ikke på dansk

Tak til Plusbog.dk for anmeldereksemplaret


After Vasilisa's mother dies, her father goes to Moscow and brings home a new wife. Fiercely devout, city-bred, Vasilisa's new stepmother forbids her family from honoring the household spirits. The family acquiesces, but Vasilisa is frightened, sensing that more hinges upon their rituals than anyone knows. As danger circles, Vasilisa must defy even the people she loves and call on dangerous gifts she has long concealed—this, in order to protect her family from a threat that seems to have stepped from her nurse's most frightening tales.
'The Bear and the Nightingale' var en meget unik læseoplevelse. Nogle gange (især når man læser omkring 100 bøger om året) kan det føles som om alle bøger er skrevet ens - med små afvigelser. Og måske er der virkelig kun ganske få måder at fortælle historier på. Men jeg kan faktisk ikke sammenligne den her bog med nogen anden, den er helt sin egen. Den er magisk, fascinerende og meget anderledes end noget jeg tidligere har læst.

Jeg har selvfølgelig heller ikke rigtig før læst bøger der bygger på russisk eventyr / folkeminder (folklore) - den eneste anden jeg kan komme i tanke om er Leigh Bardugos 'The Shadow and Bone Trilogy'. Hvis man sammenligner de to så kræver den her bog lidt mere af sin læser - dog på den gode måde, den er mere eftertænksom end den er actionpræget. Den er mere sælsom og mystisk. Og den er på ingen måde mindre spændende end 'The Shadow and Bone Trilogy' - den er det måske bare på en anden måde. 

Det jeg er mest imponeret af er forfatterens håndværk - det er virkelig flot. Katherine Arden mestre et smukt sprog, et godt sammenskruet plot, interessante karaktere og så er det hele bare rigtig godt gennemtænkt og bearbejdet. Ja, intet mindre er hun simpelthen istand til og så med hendes debut (!) roman. Der kan virkelig kun komme stærke ting fra hendes hånd.

Derudover er der utrolig meget dybde at finde i historien. Der er mange underliggende tematikker blandt andet kan man nørde lidt i natur vs. religion. Det er også en meget feministisk inspirerende hovedperson. Jeg elsker at Vasilisa - hun er tro mod sig selv hele vejen igennem bogen. Hun stoler fuldt og fast på hendes egen overbevisning og lader sig ikke bøje for andres vilje.

Selvom bogen er en del af en serie, så kan den faktisk læses som en standalone bog. Men jeg tror de fleste vil have svært ved ikke at læse videre alligevel. Jeg er i hvert fald personlig meget spændt på hvad der sker næst.

SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig