mandag den 28. april 2014

Lydbøger - virker det for dig?


 

I dag ville jeg oprindeligt have vist jer min første video i mit tema-hjemmebibliotek projekt, men jeg har haft lidt problemer med at redigerer den video jeg ville lægge på i dag, så jeg vil prøve det igen en anden dag, og håbe at det går lidt bedre.

Men det betyder jo bare jeg kan snakke om en anden ting. Nemlig lydbøger.

Jeg er en af dem der er ret stor fan af lydbøger. Jeg kan lave to ting på en gang! Det er jeg stor fan af. Og den ene er at "læse", hvad er der ikke at holde af ved det? Alligevel høre jeg ofte at det ikke rigtig virker for andre, og da jeg fornyligt snakkede med en veninde om det, var det tydeligt at hun valgte de helt forkerte bøger at lytte til. Og jeg synes det var ærgerligt at hun lod sig afholde af de ting, men der kan være langt større årsager til hvorfor lydbøger ikke kan fungere for en.

Et af de mere almindelige problemer er at man skal passe på med ikke at vælge for svære bøger. Når man gør to ting samtidig så er det klart, at det kan godt være svært, at lytte til et større litterært værk. Hvis man til gengæld høre en chick.lit eller noget andet lettere litteratur, så kan man sagtens både ordne have og vaske op samtidig. Og så er det jo ligefrem en helt fornøjelse at gøre nogle af alle de ellers kedelige daglige gøremål. Sådan har jeg det i hvert fald selv.






En anden ting som kan ødelægge det lidt, er hvis man har en lydbog med en irriterende stemme som fortæller historien. En irriterende stemme er lidt svært at definere - det er meget individuelt hvad man synes er irriterende. Uanset hvad så er den irriterende stemme virkelig en dræber for brug af lydbøger. For uanset hvad så vil det påvirke bogen man høre. Så en god ide er altid lige at tjekket et eksempel ud på itunes eller hvor man køber sin lydbøger, og tjekket om det er en lydbog man ville kunne holde ud at høre.

En af de større grunde, som ikke er så lette at ændre på er, at man bare grundlæggende ikke synes om at blive fortalt en bog og at man generelt foretrækker at læse den selv. Måske man forestiller sig sin mor læse den for en og ikke helt kan finde ro i at få bøger fortalt. Måske er det vigtigt for en at man læser hvert enkelt ord også selvom det drejer som om det lettere litteratur.

Multitasking er også en sjov ting. Det med at gøre to ting på en gang betyder også at man nødvendigvis ikke er lige koncentreret om begge de ting man gør. Så hvis det man laver kræver meget koncentration så er det måske ikke så smart at høre en lydbog, for den kræver også lidt koncentration.

Generelt kan havearbejde og de huslige gøremål også være terapi for nogen, og det kan derfor virke direkte stressende at høre en lydbog. For mig er det lige omvendt: jeg bruger lydbøger for at dræbe de tusinde tanker som ofte indfinder sig ved kedeligt arbejde. For mig giver det en større ro kun at lytte og lave dagens gøremål. Det er en form for terapi på det punkt for mig.

Kan du genkende nogle af de punkter jeg har nævnt? Eller fungerer lydbøger godt nok for dig? Eller er der helt andre årsager til hvorfor lydbøger ikke fungerer for dig?
SHARE:

8 kommentarer

  1. Jeg hører ofte lydbøger - enten når jeg træner, når jeg tager med bussen, når jeg går ture eller når jeg gør rent. Der er selvfølgelig visse bøger, der egner sig bedre til formålet end andre. Jeg har generelt dårlige erfaringer med krimier, hvor jeg ind imellem godt kan gå glip af en vigtig detalje (fordi jeg enten ikke er 110% koncentreret, eller fordi jeg passerer noget støjende lige i det øjeblik). Jeg nyder virkelig, at jeg kan lave flere ting på én gang, og da jeg ofte bruger lydbøger i forbindelse med praktiske 'opgaver' (f.eks. transport), så føler jeg virkelig, at jeg udnytter tiden.

    Så ja, jeg er fortaler for lydbøger og har stor glæde af dem :-)

    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg bruger også lydbøger rigtig meget under transport. Hvad skulle man næsten ellers lave. :0) Jeg synes det er ret smart.
      Kan sagtens følge dig med krimier, der skal man gerne kunne fange de små hints.

      Slet
  2. Jeg kan ikke lavet andet, end at sidde og stirre ud i luften imens. Jeg er begyndt at prøve at hækle samtidig og det går nogenlunde, så længe det ikke er et mønster, hvor jeg skal tælle for meget. Men det betyder, at jeg ikke rigtig gør i lydbøger, for jeg gider ikke bare sidde og kigge ligeud :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja så kan jeg godt forstå du ikke rigtig gider lydbøger. :0) Ikke spor sjovt bare at sidde og kigge ligeud. :0) Så kan man jo ligeså godt læse.

      Slet
  3. Jeg hører bare ikke rigtig lydbøger. Men vil gerne høre flere. Specielt synes jeg, det er sjovt at lytte til mine yndlingsskuespillere læse højt. Jeg har været ekstremt forkølet de sidste par dage og satte Stephen Fry med Harry Potter på og lå og lyttede til det, og det var så dejligt og afslappende. Det virkede på samme måde som da min mor læste højt for mig, da jeg var lille :) tror jeg skal til at høre flere!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ahh.. ja fryd. Der er ikke noget bedre end en lydbog hvor man nærmest er helt forelsket og opslugt af stemmen. :0) Det giver altid sådan en god påvirkning på selve bogen også. Så det er jo helt perfekt at det er Harry Potter! :0)

      Slet
  4. Efter et par mislykkede forsøg med nogle lange bøger, som du selv skriver, bare bliver læst op med monoton stemme, har jeg fundet ud af at krimier, selvbiografier fortalt af forfatteren selv og dramatiseringer er det der fungerer bedst for mig på lydbog. For hvor er det dejligt at kunne støvsuge eller lægge vasketøj sammen med en god bog i ørene. Hvis jeg skal lave opgaver der kræver mere koncentration duer det ikke så misser jeg for meget af bogen. Så multitaske kan jeg kun til en vis grad.

    Jeg køber oftest mine lydbøger på Itunes, for så slipper jeg for at bakse med at få cder indlæst og lagt på spillelister og teknik der driller. DRs læseklubber har nogle gange også lagt gratis lydbøger ud i begrænset periode, hvilket jeg har benyttet mig af i stor stil.

    Fint indlæg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh.. ja selvbiografier var en fantastisk ide, det har jeg faktisk ikke selv prøvet endnu. Det skal jeg prøve. Det må især virke godt når det er forfatteren selv der læser det op. Der er nemlig ikke noget bedre nej end en god bog i ørene samtidig med vaksetøjet og støvsugningen. :0)

      Ja jeg har også hørt en af DRs læseklubbers gratis bøger, det er virkelig dejligt når de gør det.

      Og tusind tak. :0)

      Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig