onsdag den 26. november 2014

Dedikationer


 

 
 
 
Jeg elsker dem, jeg synes det er så hyggeligt at se en snert af forfatteren bag bogen. Jeg elsker at man som forfatter gør det der med at dedikere. Der er noget virkelig smukt ved det. Der findes rigtig mange former for dedikationer. Nogle er bare tak til … men ved andre er der gjort noget ud af det. Jeg husker tydligt J.K. Rowlings sidste bog hvor dem hun dedikerede til var skrevet ind i et form af en lyn. Når jeg, i en periode, fik en ny Julia Quinn bog så var det første jeg gjorde at slå op på dedikations-siden. For hun dedikere alle bøger til sin mand efterfulgt af en ny sjov kommentar om ham eller deres ægteskab. Og det elsker jeg virkelig. Jeg kan godt lide at vide at den historie jeg læser nu er fra et ægte menneske. Huha.. tanken om hvis man engang når så langt at man kan få computere til at skabe historier …. I USA følger man i forvejen rigtig mange steder en skabelon for hvornår man bør gøre hvad for at få det mest optimale resultat.... Nå det var lidt et sidespor og en foruroligende en af slagsen... 
Det er ikke så typisk en dansk ting, hvilket jeg synes er lidt synd. Det er til gengæld en meget engelsk og amerikansk ting. Så i tilfældet med Harry Potter bøgerne var dedikationerne jo oversat. Jeg har faktisk til tider rynket lidt bryn når der ikke er nogen dedikation i bogen, og ubevidst tænkt, om forfatteren ikke har nogen at dedikere bogen til? Jeg vidste ikke helt om jeg skulle have ondt af personen (hvis nu de reelt ikke har nogen i deres liv at dedikere deres bøger til) eller om jeg skulle blive lidt tvær over at de bevidst vælger at lade være, fordi de måske finder det ligegyldigt. Hvilket jeg jo synes er noget pjat, det kan vel aldrig være ligegyldigt at gøre andre mennesker glade. Hvilket en dedikation jo i bund og grund må gøre. Men måske er det ligegyldigt, og det er det nok for nogen, og det er da helt ok, personligt synes jeg bare det er super hyggeligt. Men det var altså alt sammen tanker jeg havde lige indtil jeg fandt ud af at danske forlag ofte sletter dem i oversættelserne fordi de vurderer det ikke har en relevans for de danske læsere. Hvilket var list sjovt, for hvorfor har det egentlig relevans for mig? Jeg blev meget overrasket over at jeg rent faktisk havde en holdning til om en forfatter havde en dedikation eller ej. Hvilket var hele årsagen til at jeg fik alle disse tanker om et par sætninger som ellers er ret ligegyldig for historien.


Synes I også at dedikationer er lidt hyggelige, eller har i slet ikke skænket det en tanke?SHARE:

20 kommentarer

 1. Det er da så mega hyggeligt med dedikationer!

  Tænk, at få en bog dedikeret til en... Det må da bare være så kæmpestort! Og her tænker jeg med navn, ikke bare "til alle fans" osv. osv. :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja enig, det ville være stort. Fans er så upersonligt. :0)

   Slet
 2. Jeg synes også det er så fint med dedikationer! Det gør mig især glad, hvis det er læseren selv, som der bliver dedikeret til (som f.eks. også er tilfældet med Rowling).

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg kan også godt lide forfattere der anderkender at de ikke vil være forfattere hvis ikke det var for læserne.

   Slet
 3. Det er rigtig hyggeligt med dedikationer, specielt når det ikke "bare" er en "tak til...", men der virkelig er gjort noget ud af det. Elsker også den sidste Harry Potter dedikation! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nemlig. Jeg synes det er hyggeligt og sjovt, selv når de er lidt indforstået. Det er næsten som at få noget ekstra fra bogen når man støder på sådan en der virkelig er tænkt over.

   Slet
 4. Jeg har aldrig rigtigt tænkt over det før nu, men læser også altid dedikationerne nysgerrigt og bliver skuffet, hvis der blot står et navn. Jeg kan godt lide et lille hint til hvorfor den er dedikeret til dem - især hvis det er kryptisk og internt ... Hvor er jeg glad for, at du gjorde mig opmærksom på det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det fedt, at jeg ikke er den eneste, der synes det er en helt fantastisk hyggelig ting. Og at jeg ikke er den eneste der bliver skuffet over at der kun er et navn eller også at der ikke står nogen. :0)

   Slet
 5. Jeg er lidt ligeglad med dedikationer, hvis de "bare" er sådan lidt "tak til ham, hende osv.", jeg kan meget bedre lide de dedikationer der tilføjer noget af forfatterens personlighed, eller er humoristiske. Jeg kender faktisk en der har fået en dedikation, og det var super fedt og sjovt at læse, fordi man (jeg) netop forstår dedikationen meget bedre :p
  (og dedikationen var, og nu skriver jeg efter hukommelsen) "Til Thomas. Fordi han ikke har andet kørende for sig" :p

  SvarSlet
  Svar
  1. HAha... den er sjov! Fantastisk god dedikation. Man vil ikke kunne lade være med andet end at trække på smilebåndet når man læser sådan en dedikation. :0)

   Slet
 6. Jeg holder meget af dedikationer. Det er så fin og finurlig en ting - særligt når de er så personlige, at man som læser slet ikke forstår dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er faktisk næsten de bedste. Det gør det på en eller anden måde mere personligt og specielt at sidde med bogen i hånden.

   Slet
 7. Faktisk er det ikke altid at danske forlag er så interesserede i det. Sjovt nok. Det er af og til at jeg har måttet "kæmpe" lidt for det.
  Men som forfatter gør jeg det altid, og elsker som læser, når andre forfattere har gjort det. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt du kæmper for det. Det skal du bare blive ved med. Jeg tror nemlig at forlagene undervurdere hvor meget læserne ligger mærke til det og hvor hyggeligt de finder det.

   Slet
 8. Jeg elsker dedikationer. Det er simpelthen sådan en hyggelig ting! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ikke! Dejligt at det ikke kun er mig der har det sådan. :0)

   Slet
 9. Dedikationer er vidunderlige! Især Neil Gaimans dedikation i "Anansi Boys" er helt genial!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ihhh ... er der en spændende dedikation i den?! Det skal jeg have tjekket ud. :0) Men selvfølgelig hvis ikke Neil Gaiman skulle lave en genial en af slagsen hvem skulle så! :0)

   Slet
 10. Er vild med dedikationer, især hvis der er gjort lidt ud af det. Tænker også at det må være en kæmpe ære, at få en bog dedikeret til sig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt enig. Når jeg læser en særlig rosende en, så lukker jeg øjnene og drømmer at det er mig der får sådan en dedikation. :0)

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig