søndag den 26. juli 2015

Skrivetip: Motiv bag handling


Husk altid at have motiv eller motivation bag dine personers handlinger. Jo større handlinger jo tydeligere skal motivet være. Altså de må ikke gøre noget der er alt for out of character uden at det bliver forklaret. Det skal forklares, helst før end bagefter. Hvis vi som læsere forstår personens reaktioner så kommer vi dybere ned i historien og føler med dem. Hvis vi ikke forstår dem, begynder vi at løfte øjenbrynene og stiller pludselig spørgsmål til hele bogens tekst. For eksempel burde der ikke være nogen grund til at disse to bøger (afbilledet) ikke burde have været lige gode, men Breathe giver ikke helt mening og har troværdighedsproblemer med sine læsere.

Det er rigtig rigtig vigtig for historiens troværdighed, at der er tanke bag handling, og jeg synes oftes jeg oplever det i kærlighedshistorier. De der helt instant loves f.eks. de er bare umulige, fordi man har ingen chance som læser for rigtig at tror på den kærlighedshistorie, og så kan man ligeså godt smide bogen ud af vinduet. Jo de kan godt have instant attraktion, men naturligvis ikke særlig dybfølt kærlighed.

Hvis en person virkelig blev dybt forelsket i en anden ved første øjeblik vil reaktionen jo normalt heller ikke være, yes, vi skal nu leve sammen for evigt. Nope det er nærmere i stil med: Personen skal ikke helt selv tør tro på det, (fordi lad os nu være ærlige, det er lidt crazy) og selvfølgelig ikke reagere på det fordi, det naturligvis vil skræmme den anden person væk.

Det kan generelt være rigtig svært at spotte hvordan man finder ud af om ens personer handler out off character, for hvem kender lige vores personer bedre end vi selv gør? Ingen! Men alligevel er vi med til at skabe et billede af dem overfor læserne, og det er rigtig vigtig at vi høre efter hvad de siger, fordi læserne er lynhurtige til at spotte det, og så har vi som skrivende simpelthen ikke været gode nok til at forklare vores læsere hvorfor personerne gør de ting de gør. Vi forstår det helt sikkert godt, men vi kender jo præcis også personerne bedre end vores læsere. Men det kan være svært at vide hvor meget baggrundshistorie der skal med i bogen. Derfor er det så supervigtige at have dygtige betalæsere, inden de kommer ud til de hardcore læsere. For det er absolut den bedste måde at spotte det på. Samt at vi kan prøve at lade manus ligge uberørt i en 14 dage og læse det med ‘lidt’ friskere øjne, og så skulle det også gerne være nemmere at se det, men stadigvæk svært fordi personerne stadig lever indeni.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig