onsdag den 14. september 2011

Vilje og motivation

En eller anden har sagt følgende: Motivation er ikke når man har overvundet sine frygter. Motivation er når, det du gerne vil have er mere vigtig end dine frygter.

For mig er denne sætning noget nemmere at overskue, for den første hentyder til at jeg skal være total frygtløs, og kan man i virkeligheden være det? Det sætter i stedet en form for stop klods for det jeg gerne vil nå, fordi man nærmest opgiver på forhånd. Så hvis vi ellers går ud fra den sidste sætning, bliver vi straks noget mere motivieret allerede der.

Prisen på den ene vægtskål og det man gerne vil (I mit tilfælde at fuldende min bog) på den anden vægtskål, udgør den afstand de er fra hinanden min motivation. Hvis prisen er for høj, lader man være. Men hvis vi taler om at opnå noget du har drømt om hele livet, ja så er det du får ud af det nok mere værd end prisen.

Men selvom vi godt ved at prisen er lille i forhold til målet, så fokusere vi stort set kun på prisen hele vejen i prosessen. Så man skal huske at minde sig selv om hvad det er man opnår, men for at få klarlagt det, så prøv at start med at lave en liste - for og imod. Hvad mister jeg helt nøjagtig, mod hvad opnår jeg og hvad mister jeg ved ikke at have gjort det.

Når man laver listen skal man huske at se det i større perspektiv og være fuldstændig ærlig med sig selv.

f.eks.

Prisen for at gøre det:
Tid, det kommer til at tage laaangt tid. Den tid jeg skulle bruge på at + muligheden for at jeg måske vil føle at den tid er spildt hvis det ikke lykkes.
Tiden påvirker måske den tid jeg ville have brugt på at forbedre mit fuldtidsarbejde, mine venskaber eller rengøring.
Jeg finder helt sikkert ud af at det at jeg er dårlig til at stave, lave ordstillinger og sætte komma, var nødvendig for at blive en god forfatter.

Prisen for at lade være:
En nagende følelse af at det jeg var født til, ikke lykkes for mig, uden at jeg virkelig havde givet det et forsøg. Så jeg vil i bund og grund føle mig som en fiasko.
Spild af hårdt arbejde.

Hvis det lykkes, hvad kan jeg så opnå:
Lykken og tilfredsstillelsen ved at arbejde med og leve af det jeg elsker at lave.
Gør mit liv mere indholdsrig og mere værd, en form for mening med mit liv.
For første gang at føle at jeg virkelig er god til noget.
Stolthed, glæde

Så kommer det sjove nemlig, min største bagstopper:
Når nu det er så vigtig for mig, og jeg giver det alt hvad jeg kan, og det så ikke lykkes vil jeg så ikke føle mig endnu mere ulykkelig og som en endnu større fiasko?
Det kan besvares med endnu et spørgsmål: Hvad er værst? At være en fiasko der ikke har prøvet eller en fiasko der har prøvet. Tja... det er en diskussion jeg tit tager med mig selv. Men konklussionen må være at jeg så i hvert fald aldrig nogensinde får chancen for at opnå det jeg virkelig ønsker, hvis jeg aldrig prøver.

Hvad gør at det er det værd for dig at opnå dine drømme??


Hvordan opretholder man så motiviationen:
Man skal visualiser det. Hvis du vil være forfatter, jamen hæng ting på væggen der minder dig om det hver dag. Gerne en tekst hvor der står noget lignende: Fra i dag, vil jeg gøre alt hvad jeg overhovedet kan for at opnå at få udgivet en bog. Selvom jeg får afslag vil jeg blive ved og ved... Jeg vil tage mig selv og forfatterskabet seriøst. Opret en blog, få en plakat med forfatterens ti bud, sæt et billede op af en forfatter i arbejde, lav en skitse af dit bogcover, skriv din biograf som man ser dem på bøger, opret en hjemmeside, lav et fiktivt interview hvor du svare i nutid som om du har opnået dine mål.

Det er vigtigt at når motivationen så indtræffer at den bruges på at skrive.. og man så ikke gør alt mulig andet.

Sørg for at tage dig selv seriøs, overhold dine aftaler med dig selv, gør det til en vigtig del af dit liv. Giv dit skriveri den priorientet det fortjener. Hvis det er vigtig for dig nytter det jo ikke noget bare at udskyde det hele tiden, bare lige fordi at det da også kunne være hyggeligt at gå en tur i skoven med kæresten. (Selvfølgelig skal der være plads til det, men hvis du har sat en aftale med dig selv, så hold den over halvdelen af tiden, og udsæt andre ting i stedet)

Holde sig selv oppe med mål, det bedste må er at skrive et antal ord hver dag f.eks. 1500 ord. På en måde kommer man også videre i historien frem for at sidde og fedte med den. Skriv hver dag, også selvom du ikke føler dig inspireret. Det skal nok komme når du skriver dig varm.

Hvis du har andre der kan motivere dig er det super super godt, det giver nemlig en hurtig boost. Der findes rigtig mange eksempler på folk der har fået udgivet fordi de havde andre der også troede på dem. Nogle guidelinjer råder ligefrem forfatterspire til at droppe venskaber der giver negativ indflydelse. Selvom det er dræbende. Det synes jeg er lidt voldsomt, så jeg foretrækker ganske simpelt at lade være med at diskutere mit skriveri den person. Desværre er det også de få der har muligheden for at have en god støtte, men så er det godt man stadig kan gøre noget af det ovenstående.
SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig