mandag den 1. juni 2015

Bog-settings

Kilde: Slugbooks.com
Bog-settings kan betyde meget for læseoplevelsen. (Så hvis du er skriveglad, så kan det godt betale sig at kigge på bog-settings.) Selvfølgelig betyder det ikke alt, men det er noget af det man som læser ligger mærke til når man kigger på en bog.

Personligt drages jeg af historier med kostskole miljøer - Jeg ved faktisk ikke helt hvorfor, jeg tror måske det er fordi man ved at der er samlet en masse hormonelle unge, og mange forskellige typer, og hvor der 'næsten' ingen adgang er for voksne. Eller måske handler det i virkeligheden mere om det lidt 'lukkede' samfund, ligesom med en secret society, som jo faktisk også kan være ret fedt at læse om. På samme måde kan jeg hurtigt drage paralleller til andre lukkede samfund - de rige, de privilegerede, de kongelige osv. Alt det er så super spændende. På den anden side så kan jeg også ret gode lidt almindelige skolesettings. Jeg læste engang at nogen mente at grunden til vi så godt kunne lide skolemiljøer i bøger var fordi vi alle kendte til det. Måske har vedkommende ret, det er i hvert fald ret nemt at forestille sig en masse intrigere som kan foregå i et skolemiljø. Men så igen, så er det da også lidt mystisk at vi 'søger' interesserede tilbage fordi det er noget vi kender. Vi læser vel i højere grad for at få udvidet horisonten en smule.

Jeg elsker også sæsonbetonede settings, feriesteder - strande, og jeg elsker at høre om jul. Øde øer virker også tillokkende, eller måske en lidt forladt hytte et sted ude i skoven. Roadtrips! Det er altid så hyggeligt at læse! Jeg har endnu ikke læst en bog med roadtrip som jeg ikke har kunnet lide. Men man skal aldrig sige aldrig.

London er virkelig et sted jeg elsker at historier foregår. Jeg elsker den der London-stemning - den er fantastisk, men også Paris og Italien står ret højt på min settingsliste. Jeg elsker også de historiske perioder, middelalderen, 1600 tallets Danmark, sene 1800 til tidlige 1900 tallets Amerika, 1920 Amerika osv.... og ja alle engelske historiske tidsaldre. Jeg har endnu ikke fundet en tidsalder jeg ikke har nydt.

De overnaturlige steder er også højt på min liste. Piratskibe, undervands-settings, igen fantasy middelalder-settings, nye skønne magiske verdener.

De aller, aller bedste bog-settings er dog dem der kommer til live helt af dem selv. Dem vi slet ikke kan forestille os på forhånd. Dem der gror sig fast i os, for aldrig at slippe helt igen: Longbourn, Middle earth, Hogwarts, Narnia, Wonderland, Neverland, The Emerald City, Camelot, Olympen, Valhalla, Camp Half-Blood osv. osv.

Har du nogle favoritter når det kommer til bog-settings? Er der nogen du føler dig mere sikre på end andre, når du vælger bøger?


SHARE:

2 kommentarer

 1. Sikke et dejligt billede! Jeg gav mig straks til at forestille mig, at jeg kunne gå ind ad alle dørene :D
  Jeg tror, skolemiljøet tiltaler folk så meget, fordi det er noget, vi kender. Ikke fordi vi drømmer os tilbage til det, men fordi vi har så let ved at relatere til det, og på den måde fremstår historien mere levende. Konflikterne med venner, kærester og lærere rammer os lettere, fordi vi selv har været igennem dem, og derfor har følelserne lettere ved at finde os. Det er i hvert fald derfor, jeg elsker skolesettings så meget og stort set altid skriver mine historier i dem :)
  Dejligt indlæg forresten. Vi er pjattede med ret mange af de samme settings kan jeg se :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, ja jeg tror også at man bedre kan relatere til det, at det i hvert fald grundlæggende er årsagen. Det er bare utroligt at det betyder så meget, at det ikke er handlingen eller karakterne der betyder alt, men at bogens setting også har en kæmpe rolle at spille.

   Slet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig