søndag den 11. november 2018

Min lørdag på bogforum del 1

Obs: Indlægget var en invitation og skal derfor markeres som reklame


Så fik jeg endelig sat mig ned og kigget lidt på alle mine notater fra de to bogblogger-events jeg var med til om lørdagen. Det startede før bogforum åbnede i et lokale ovenover. I dag når jeg kun at fortælle om det ene arrangement, men mit indlæg om del 2, skal jeg nok snart se at få op også.Rosinante & co, Lindhardt og Ringhof og Gyldendal inviterede til brunch med Malene Sølvsten, Lise Villadsen og Krisina Aamand. De blev interviewet af Kathrine (Bibliotekat).Det første de tre danske forfattere blev spurgt om var hvilken person de gerne vil møde i virkeligheden:

Kristina: Fay Weldon, hun har en evne til at skifte mellem lys og mørke, i både sætninger og historie.
Malene og Lise: snakkede frem og tilbage om hvor fantastiske skrivebøger Elizabeth Gilbert og Stephen King har skrevet (jeg kunne ikke være mere enig)Hvad er der ved YA som I godt kan lide?

Lise: At den rammer kernefølelsen af at være ung og på vej. Hun synes, at det er fedt at YA sektrummet er større end da hun var ung.

Malene: Tænker ikke så meget over det når hun skriver. Men hun synes det er fedt at YA genren er ved at blive anderkendt. Det er fedt at der bliver skrevet op til målgruppen, og at det er et vigtigt tidspunkt at slå klørene i folk.

Kristina: Voksende er kritiske og politiske. YA handler om følelser og det kan hun godt lide. Hun føler sig mere fri ved at skrive YA end andre genre.Er der noget man ikke kan skrive om?

Lise: I princippet alt, men nogle emner er svære.

Malene: Mener godt at man kan skrive om de svære ting. Hun er selv glad for at skrive ting der går over grænsen. Alle emner kan behandles i YA men hun føler selv at sex er svært at skrive.

Kristina: Fordi hun skriver etnisk føler hun ofte at hun går lidt på en line. Hun ønsker ikke at folk skal føle sig udstillet i hendes bøger. Hun ønsker ikke at skabe had og modstand med hendes tekster. Tværtimod.Kunne I finde på at skrive om andre etniciteter?

Malene: Hun har nogle med i sin bog, men hun har ikke valgt at tage dem med af politiske grunde, men fordi hun følte at det passede til historien.

Lise: Har det på samme måde.Er det historien i finder først eller karakteren?

Malene: For mig er det historien.

Kristina: Forskelligt. Nogle gange har hun en karakter med en historie og andre gange er det historien der skaber karaktererne.

Lise: Skrive altid på personen først.

Malene: De følges som regel naturligt ad.

Kristina: Nævner at hun har en 16 siders regel. Hvis hun keder sig ved kapitel 13, så holder historien ikke. Hvis den er over 16, så overlever den.Hvordan researcher man det rigtige sprog til YA?

Lise: Hun finder nerven og tonen i sine gamle tekster som hun skrev da hun var teenager. Hun skrev rigtig meget i den periode og har masser at tage af. Hun elskede Gyldendals grå serie og vil gerne selv ramme den nerve. Hun genkalder sig følelserne hun havde som læser.

Malene: Læser meget YA selv og læner sig op af den amerikanske tone. Hun skriver om det hun selv tænder på. Holder sig selv interesseret. Men det er ikke noget hun som sådan tænker over når hun skriver. Hun researcher til gengæld meget omkring religion og historie. Det giver hende ideer til at skrive.

Kristina: Hun siger det ligger lige for. Hun er stadig barnlig indeni. (Det kan jeg godt genkende ;0))Hvordan var processen omkring at skrive jeres bøger?

Lise: Tigerhjerte er skrevet meget tidligt - allerede som 14 årig. Da hun blev ældre hev hun den frem igen og redigerede den. Sendte den ind. Blev afvist. Redigeret igen og igen. Hun fik at vide af et forlag at hun skulle prøve at finde historien i historien og det hjalp hende til endelig at komme ind til nerven af hendes bog. Hun skrev den om og sendte ind til Høst og søn som antog den og hjalp den igennem den sidste redigering.

Malene: Skrev den første bog i hendes serie i hemmelighed. Det var hendes hobby. Et hyggeprojekt. Fantasy var et helt naturligt valg. Hun sendte den ind og den blev antaget. Hun var tre år om at få udgivet den første.

Kristina: Hun både besvimede og kastede op af at skrive på romanen Mørkt rum. Det var en meget dramatisk process og meget udmattende at skrive den. Hun blev grebet af det der mørke rum. Og hun anbefaler at man helt sikkert skriver på noget andet ved siden af. Hun var to år om at skrive den.Hvad skriver I på nu?

Kristina: Hun tager på Hald hovedgaard og skriver på en helt ny YA ide. Eller hun får nok en god ide på vej over i bilen.

Malene: Hun holder helt tæt. Hun skriver i smug lidt endnu og hun elsker det. Men hun skriver ligenu på hele tre projekter, så hun ved ikke lige hvilken der vinder endnu.

Lise: Hun læser ligenu korrektur på en zoom bog om hævnporno og så arbejder hun på sin anden YA roman.


Til arrangementet fik vi blandt andet alle udleveret Lise Villadsens Tigerhjerte fra Rosinante og co./ Høst og søn.

Af Lindhardt og Ringhof / Carlsen Puls fik vi denne kæmpe goodiebag med masser af All. The. Feels. merch og et par forhåndseksemplarer på deres fremtidige udgivelser.

SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig