torsdag den 27. december 2018

Og havet var vores himmelOg havet var vores himmel

Forfatter: Patrick Ness
Illustrator: Rovina Cai
Originalsprog: Engelsk, And the Ocean Was Our Sky
Genre: Fantasy, genfortælling
Målgruppe: YA og opefter
Udgiver: CarlsenPuls

Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplaret


Bathsheba og de andre hvaler lever og ånder for at jage. De kæmper en endeløs kamp mod mennesket. Sådan har det altid været, sådan vil det altid være. Men en dag – da de angriber et af menneskenes skibe – finder de ikke blot det sædvanlige bytte. De finder et menneske, som bærer på den største hemmelighed af alle, og for første gang kommer hvalerne på sporet af ham - monsteret, myten, djævelen selv …

Jeg ved ikke om det er fordi vi lige har haft hval besøg i den by hvor jeg bor eller Patrick Ness' sædvanlige genialitet, men denne korte (og smukt smukt illustrerede) bog rørte mig dybt.

Historien er en slags genfortælling af Melvilles 'Moby Dick', men hvor denne bog i stedet er set gennem hvalens synspunkt. Hvor jeg fandt 'Moby Dick' dybt dybt kedelig at læse, så er 'Og havet er vores himmel' indlevende, interessant og yderst tankevækkende. Klump i halsen tankevækkende.

Bogen er i sig selv høj aktuel - især for de unge, der går op i vores planet. Og det vil virkelig også være en god bog at have med ind i folkeskolerne, for der er masser og masser at snakke om ud fra bogen.

Selvom historien er kort, så går den ikke desto mindre lige i hjertet og Patrick Ness beviser endnu engang hvor meget ord og fantastiske universe kan gøre. Og selvom man ikke nødvendigvis er til fantasy bøger normalt, så vil man sagtens kunne læse den her historie, for den handler i virkeligheden mere om vores eget liv og hverdag. Den er tung på symbolik men hvis man giver sig selv lov til at rive med så får man så meget mere til gengæld.

Rovina Cais illustrationer er som skabt til Patrick Ness' ord og sammen har de skabt en helt igennem magisk, fascinerende og smuk bog som jeg helt sikkert vil genlæse mange gange fremover.


SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig