lørdag den 29. maj 2021

Interview med Gry Kappel Jensen

 


Foto: Jens Peter Engedal


Gry Kappel Jensen er i øjeblikket aktuel med 'Natskygge' som er tredje og sidste bind i fantasy trilogien Rosenholm. 

Du kan følge hende på instagram her: https://www.instagram.com/grykappel/




Du har lige færdiggjort din første fantasy trilogi ‘Rosenholm-trilogien', hvordan var det at skrive og afslutte den?

Det har været utrolig sjovt og benhårdt at skrive Rosenholm-trilogien. Jeg har skrevet på bøgerne de sidste 3,5 år, og det var en lettelse og en forløsning at afslutte serien, men også en vemodig fornemmelse, og jeg var nok lidt overrasket over den tomhed, som det efterlod, da jeg omsider var færdig. Men måske er det ikke så mærkeligt, så meget som det har fyldt i mit liv de seneste år.




Hvordan er din skriveproces?

Jeg er nok en “plantser” - en mellemting mellem en, der planlægger alt (planner) og en, der bare starter på side 1 og ser, hvad der kommer (pantser). Rosenholm-trilogien handler om mordet på en ung kvinde og optrevlingen af, hvad der skete dengang, hun blev slået ihjel. Det overordnede plot havde jeg på plads fra starten, men jeg er ikke sådan en, der planlægger kapitel for kapitel. Jeg har mere nogle scener og nogle stemninger, jeg gerne vil ramme, og så kommer der så en masse
redigering og omskrivninger bagefter for at få alle puslespilsbrikkerne og de forskellige handlingstråde til at gå op til sidst.




Hvad holder du mest og mindst af i skriveprocessen? 

Jeg holder mest af, når jeg selv kan mærke de følelser, jeg skriver frem, og når jeg bliver opslugt af den verden, der findes i bøgerne.

Redigeringsprocessen kan være mega frustrerende, og selv om jeg har prøvet det før, var der tidspunkter, mens jeg skrev bind tre, hvor jeg følte, at det bare ikke ville lykkes for mig. Men pludselig driver skyerne fra solen, regnen stopper, og man ser det hele klart.: Selvfølgelig! Det er det her, der sker, og det binder det her og det der sammen og løser alle problemerne, og puslespilsbrikkerne glider på plads – ta da! Det er den bedste fornemmelse.




Hvilke type scener holder du mest af at skrive?

De dynamiske, dem, hvor der er noget på spil. Det kan være en aktionscene, men det behøver det ikke være. En stille samtale mellem to personer kan være lige så nedbrydende eller forløsende.




Hvad har overrasket dig mest ved at skrive en trilogi?

Jeg havde nok ikke gjort det klart for mig selv, hvor lang tid jeg ville komme til at bruge på det. Måske var det meget godt – så er det ikke sikkert, jeg havde gjort det!





Er du god til at planlægge din skrivetid? Og har du gode råd til hvordan man kan blive mere produktiv?

Nød lærer nøgen kvinde at spinde. Jeg arbejder og har børn og familieliv ved siden af som så mange andre, hvilket betyder at tid er en mangelvare. Til gengæld lærer man at udnytte den tid, man så har. Hvis du er for træt om aftenen, så prøv at stå tidligt op om morgenen og skriv der – måske virker det for dig? Skriv så ofte som muligt, så er det nemmere at komme ind i manus igen, end hvis det får lov at ligge længe.

Mit tip til, hvordan man bliver mere produktiv, er enkelt: Lad være med at drømme om at skrive, lad være med at snakke om at skrive, lad være med at planlægge at skrive. Sæt dig ned og skriv :)




Hvad er dit bedste skrivetip?

Udover det med faktisk at skrive, så læs en masse. Hvis du gerne vil skrive fantasy, så er det selvfølgelig fint at læse en masse fantasy, men læs også andre genrer, og læs en masse på dansk, hvis det er det sprog, du skriver på. Læs nye bøger, læs gamle bøger, læs bøger for sprogets skyld, smag på ordene, hør en klassiker som lydbog læst op af en gammel skuespiller, der rigtig giver den gas med artikulationen.

Vægt det sproglige, gør dig umage, forstå sprogets opbygning, lær at sætte komma – det lærer man en masse af.

Vær ikke bange for at kopiere de bedste i starten, du skal nok finde din egen stemme med tiden. (Det er en gammel teknik til at blive bedre til sit fag, Picasso malede Manets “Frokost i det grønne" 27 gange.)

Rediger og omskriv og gør det så igen. Og igen. Ooog igen.

Og til sidst - mit vigtigste skrivetip: Husk, at der ikke findes en rigtig eller en forkert måde at skrive på. Hvis mine skrivetips ikke fungerer for dig, så arkiver dem lodret, og gør det på din egen måde.




Får du skriveblokeringer? Og i så fald, hvad gør du for at komme igennem dem?

Jeg skriver. Selv på dage hvor jeg føler, at jeg ikke kan skrive, så skriver jeg. Jeg siger til mig selv, at "nu skriver du noget, som måske bliver dårligt, men bare gør det". Ofte kommer der gode ting ud af det, selv om man skal trække det frem. Nogle gange endda bedre ting, end når det hele går nemt.




Hvad er det der gør fantasy genren god efter din mening?

Den eskapisme, den tilbyder, den der dør ind til en helt anden verden. Man kan lukke døren bag sig og forsvinde i et fantastisk univers og glemme sine egne problemer for en stund.




5 hurtige: Favorit...

Sted at læse?


Jeg er ikke kræsen, men jeg bliver desværre køresyg i tog og lignende, så helst et sted, der står stille



Sted at skrive?

Hvorsomhelst der er nogenlunde ro, og hvor der er plads til at klappe computeren op.



Bog?

Åh, spørgsmålet, der er umuligt at svare på :D Den seneste bog, jeg læste, hvor jeg havde det sådan: “Den er fandme god!” var “Arv og miljø” af Vigdis Hjorth, som jeg netop har genlæst.



Forfatter?

Jeg kan ikke nævne én, men lad os da for konsekvensens skyld sige Vigdis Hjorth :)



Genre?

Jeg diskriminerer ikke - jeg læser de fleste genrer :)




SHARE:

Ingen kommentarer

Send en kommentar

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig