søndag den 21. november 2021

Giftmagersken

 
Giftmagersken

Forfatter: Sarah Penner

Originalsprog og -titel: Engelsk, The Lost Apothecary

Genre: Historisk roman 

Målgruppe: Voksne

Udgiver: HarperCollins Nordic


Tak til HarperCollins Nordic for anmeldereksemplaretEn kold februarnat i 1791 venter Nella i sit skjulte apotek bagerst i en mørk Londongyde på sin seneste kunde. Nella var engang en respekteret helbreder, men bruger nu sine evner i en mørkere sags tjeneste – hun sælger velcamouflerede gifte til desperate kvinder, der er villige til at begå mord for at slippe af med mændene i deres liv. Men da hendes nye kunde viser sig at være en fremmelig 12-årig ved navn Eliza Fanning, sætter et uventet venskab gang i en serie af begivenheder, der bringer Nellas verden i fare og truer med at afsløre de mange kvinder, hvis navne står opført i hendes register.

I nutidens London møder vi Caroline Parcewell, som engang drømte om at kunne leve af sin interesse forhistorie. På grund af sin mands utroskab er hun nu alene og ulykkelig på den rejse, som skulle have været en fejring af deres 10-års bryllupsdag. Da hun finder en gammel apotekerflaske ved Themsen, bliver hun draget til at undersøge dens oprindelse. Snart viser det sig, at hun har fundet en forbindelse til de uopklarede ’apotekermord’, som hærgede London for over to århundreder siden. Da Caroline graver dybere, kolliderer hendes liv med Nellas og Elizas, for historien tager en chokerende drejning.


I Giftmagersken følger vi to synsvinkler. Et nutidigt og et historisk spor. Det historiske var for mig klart det mest interessante fordi vi der følger Nella i et skjult apotek. Grunden til det er skjult er fordi Nella fremstiller gift, der hjælper kvinder med at skaffe sig af med deres problemer. Men en dag begynder det at gå galt. 

I det nutidige spor følger vi Caroline Pracewell som går på opdagelse i Nellas historie samtidig med at hun gør op med sin egen. Hun troede at hun kendte sin mand og sin fremtidig men skal nu finde ud af hvad der er op og ned og ikke mindst finde ud af hvad hendes egen fremtid bringer. 

Historien er ret interessant fordi den leger med feministiske tematikker på tværs af tid. I gamle dage havde kvinderne ikke de samme muligheder som de har i dag og måtte ty til midler som er ulovlige både i dag og den gang. Men hvad skulle man gøre når loven dengang ikke var på kvindernes side? 

Jeg må også lige (som bog-grafiker) lige nævne hvor smuk den her forside er - nøj hvor er den bare fin altså!Jeg sad tilbage med en følelse af at bogen egentlig havde et større potentiale end den opfyldte, men måske er det fordi en giftmager i sig selv sætter masser af tanker i gang - skriveideer - det gør det i hvert fald hos mig. Bogen føles generelt meget forhastet i at fortælle sin historie og det er faktisk lidt synd, for min skyld skulle historien have haft mere plads til at udfolde sig. Vi når ikke helt at blive nok interesseret i hovedpersonerne.

Dermed sagt så nød jeg stadig historien og ville ønske at der var flere bøger som denne, som blander mystik, historie med nutiden og krydre det lidt med nogle moderne tematikker.


SHARE:

1 kommentar

  1. Jeg må indrømme, at alene titlen på bogen gjorde mig interesseret, første gang jeg stødte på den. Helt klart en bog jeg overvejer at læse.

    SvarSlet

© Skrivepulten | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig